Somekansakin hakee trendikirjansa Suomen vanhimmasta kirjakaupasta – ”Saa haahuilla!”

27.08.2024

Akateeminen Kirjakauppa kuuluu myös turistien suosikkikohteisiin. Katso libristin kestosuosikit ja suositukset syksyn uutuuksiin – sekä upea video!

Jos haluaisi joskus lyödä vetoa siitä, ketkä ovat seuraavat Finlandia-palkintoehdokkaat, kannattaisi kysyä voittavia vinkkejä Akateemisen Kirjakaupan Eeva Ojalalta.

Ojala on kirjakauppa-alan ammattilainen eli libristi, kirjallisuustieteiden maisteri ja himolukija, joka lukee vuodessa noin viisikymmentä kirjaa. Hän tunnistaa hyvän teoksen sellaisen kohdatessaan.

Akateemisen Kirjakaupan myyjänä hän on työskennellyt vuodesta 1996.

– Toisinaan asiakkaat tietävät täsmälleen, mitä haluavat. Mutta on paljon tilanteita, joissa myyjä toimii suosittelijana tai auttaa löytämään juuri sopivan lahjan, Ojala kertoo.

Akateeminen Kirjakauppa työllistää noin 70 henkilöä, joista valtaosa on myyjiä. Moni heistä on Ojalan tavoin kirjakauppa-alan ammattitutkinnon suorittanut kirjallisuustieteilijä.


Myyjien asiantuntemus ja luotto siihen, että haluttu kirja löytyy, ovat monelle tärkeimmät syyt tulla juuri Akateemiseen Kirjakauppaan.

– Meitä rakkaudesta lajiin palvelevia myyjiä on täällä paljon, naurahtaa Ojala.

– Itse ajattelen, että teen asiakkaiden elämästä parempaa: autan ongelmissa, annan avaimia henkiseen kasvuun tai virkistäytymiseen ja mahdollistan vaikkapa onnellisen lukuhetken lapsen kanssa.

Suomalaisen kirjallisuuden näyteikkuna

Akateemisen Kirjakaupan markkinointijohtaja Marjut Määttä tunnustaa välillä häkeltyvänsä myyjien ammattitaidon edessä.

– He tuntuvat aina tietävän, mistä asiakas saattaisi pitää ja ennen kaikkea mistä haluttu kirja löytyy, Määttä kuvailee.

Tietoa ja taitoa tarvitaan kirjoja hakiessa, sillä Kirjatalon 1500-neliöisen myymälän valikoimissa on yli 50 000 eri nimekettä. Myyjien asiantuntemus ja asiakkaan luotto siihen, että haluttu kirja löytyy, ovat monelle tärkeimmät syyt tulla juuri Akateemiseen.

Akateeminen Kirjakauppa onkin kuin suomalaisen kirjallisuuden näyteikkuna, jonka valikoimaan lähes kaikki suomalaisten kustantamoiden kautta tilattavissa olevat teokset saapuvat.

Akateemisen lahjakortti - Akademens presentkort

Edustettuina ovat kirjallisuuden kaikki eri genret ja kirjoja löytyy suomen lisäksi muun muassa ruotsiksi, englanniksi, ranskaksi, saksaksi sekä kiinaksi ja japaniksi.

Valikoimaa kuratoi pieni ostotiimi. Erityisen tarkkaa valikointia tekee englanninkielisen kirjallisuuden sisäänostaja.

– Englanninkielisen kirjallisuuden markkina on niin valtava. Mutta muutenkin elämme mielestäni tällä hetkellä kirjallisuuden runsaudensarvessa, sanoo Määttä.

Erityisen ylpeä hän on Akateemisen Kirjakaupan ruotsinkielisen lastenkirjallisuuden tarjonnasta.

– Yhtä laajaa valikoimaa ei käsittääkseni ole missään muualla Suomessa.

Tila kutsuu tunnelmoimaan

Ainutlaatuiseksi Akateemisen Kirjakaupan tekee myös sen tila. Alvar Aallon suunnittelema rakennus on Suomessa ainoa, joka on suunniteltu suoraan kirjakaupan käyttöön. Se on piirretty juuri Akateemista varten ja avautunut vuonna 1969.

Kuparipäällysteinen julkisivu, sisätiloissa hehkuva Carraran marmori ja prismanmuotoiset, kirjojen kansia muistuttavat kattoikkunat ovat osa arvokasta suomalaista kulttuuriperintöä.

Tilassa vallitsee harmonia ja upea valo, joita tullaan ihmettelemään kauempaakin. Akateeminen Kirjakauppa onkin erittäin suosittu vierailukohde erityisesti aasialaisten ja saksalaisten turistien keskuudessa.

Kadun hälinästä voi puikahtaa nauttimaan kaupan rauhallisesta tunnelmasta melkein kuin salaa.

– Moni Helsingissä asuva ei ehkä tule ajatelleeksi, että meille voi tulla ihan vain viettämään aikaa, fiilistelemään, kiertelemään ja tutustumaan samalla kirjoihin, sanoo Määttä.

– Tällainen ihana haahuilu kirjojen keskellä voi osoittautua yllättävän rentouttavaksi ja inspiroivaksi.

Akateemisessa Kirjakaupassa järjestetään säännöllisesti myös kirjailijavierailuja, joissa lukijat voivat tavata suosikkitarinoidensa kirjoittajia tai luoda uusia, mielenkiintoisia tuttavuuksia.

Lukevasta lapsesta ajattelevaksi aikuiseksi

–Painettujen kirjojen suosio on pitkään ollut laskussa, mutta toisaalta kirjallisuutta kulutetaan nykyään enemmän kuin koskaan, sillä ihmiset kuuntelevat runsaasti äänikirjoja. Eeva Ojala tunnistaa ilmiön, mutta iloitsee samalla siitä, että fyysiset kirjat ja lukeminen tavoittavat myös uusia yleisöjä.

Akateeminen Kirjakauppa on näyteikkuna suomalaiseen kirjakulttuuriin. Libristi Eeva Ojala on työskennellyt talossa vuodesta 1996.

Esimerkiksi TikTok on saattanut yhtäkkiä nostaa suosioon vanhojakin kirjoja, kuten Kafkan klassikkoja sekä Donna Tartin teoksia. Meillä on niille oma erityinen TikTok-pöytä, hän sanoo.

Lukemisella on todettu olevan lukuisia hyötyjä. Se kehittää sanavarastoa ja keskittymis- sekä empatiakykyä, rauhoittaa ja tukee aivoterveyttä sekä voi auttaa nukkumaan paremmin. Ojala itse onkin vankkumaton perinteisen kirjan kannattaja.

– Kirja on hyvin kokonaisvaltainen elämys. Aina luettuani olen taas ehkä hieman viisaampi ja hieman paremmin perillä ympäröivästä maailmasta sekä itsestäni suhteessa siihen.

Lasten tutustuttaminen kirjoihin, heille ääneen lukeminen sekä säännölliset kirjakaupparetket – vaikka mitään ei ostettaisikaan – olisivat Ojalan mielestä erityisen tärkeitä.

– Niinhän sitä sanotaan, että lukevasta lapsesta kasvaa ajatteleva aikuinen. Sellaisia tämä maailma tarvitsee ja tulee tarvitsemaan myös jatkossa.

Tervetuloa tunnelmoimaan!

Akateeminen Kirjakauppa on kirjojen koti, jonka ovet ovat auki kaikille – niin tieteen ja taiteen ystäville, tietoa etsiville, uteliaille lukijoille ja kirjojen suurkuluttajille, kuin myös tunnelmoijille, kahvittelijoille ja vaikkapa vain sateen pitelijöille. Tule käymään!