Kuvaus
Suomalaissotilaiden tasapainoilu idän ja lännen välillä
Heikki Tiilikaisen Kylmän sodan kahdet kortit kertoo niistä ahdingoista, joihin suomalaiset sotilaat toisen maailmansodan jälkeen neuvostoliittolaisten kanssa joutuivat - ja miten he niistä selvisivät.
Kylmä sota oli vaikeaa aikaa suomalaisille poliitikoille, mutta ei se helppoa ollut sotilaillekaan: heidän oli tasapainoiltava poliittisen johdon aivoitusten ja oman terveen järkensä välillä. Usein Neuvostoliiton asevoimien kanssa syntyi tilanteita, jotka olisivat voineet johtaa vakaviin seuraamuksiin. Arkistoihin näistä kiperistä hetkistä ei niiden poliittisen arkaluontoisuuden vuoksi yleensä tehty raporttia, vaan tilannekuvaukset säilyivät asianomaisten muistitietona.
Everstiluutnantti evp. Heikki Tiilikainen on koonnut Kylmän sodan kahdet kortit -teokseen tositarinoita suomalaisten sotilaiden haasteista Neuvostoliiton painostuksen alla. Kirjasta muun muassa selviää, kuinka neuvostoliitolainen Mig aikoi ampua alas suomalaisen tiedustelukoneen, miksi neuvostoliittolaiset valmistautuivat ampumaan oman matkustajakoneensa Suomen ilmatilassa ja kuinka presidentti Kekkonen oli joutua oman rannikkotykistönsä upottamaksi neuvostoliittolaisessa sotalaivassa.
Kylmän sodan kahdet kortit -kirjan pohjalla on Heikki Tiilikaisen aiempi teos Kylmän sodan kujanjuoksu, joka julkaistiin vuonna 2003. Silloin moniin kirjassa käsiteltyihin kysymyksiin ei vielä ollut kattavia vastauksia eikä aika niiden esittämiseen ollut kypsä. Kirja sisältää myös paljon täysin uutta aineistoa esimerkiksi virolaisten sotilaiden kouluttamisesta, josta julkisuudessa vaiettiin.
Everstiluutnantti evp. Heikki Tiilikainen (s. 1941) on Merisotakoulusta valmistunut rannikkotykistöupseeri. Tiilikainen on toiminut Ruotuväki- ja Suomen sotilas -lehtien päätoimittajana sekä puolustusministerin sihteerinä. Hän on työskennellyt eri tehtävissä myös Yhdysvalloissa, Intiassa, Pakistanissa, Kyproksella ja Ruotsissa. Tiilikainen on myös kirjoittanut, toimittanut ja suomentanut useita tietokirjoja.