Historia

Akateeminen on aina tuonut kirjallisuuden uusimmat tuulet Suomeen.

Akateeminen Kirjakauppa on perustettu vuonna 1893 ja ollut aina tunnettu loistavasta palvelustaan ja asiantuntevasta henkilökunnastaan. Olemme sitoutuneita lukemiseen ja elinikäiseen oppimiseen. Pitkä historiammekin sen kertoo — me olemme aina suhtautuneet kirjoihin intohimoisesti.

Akateeminen Kirjakauppa siirtyi ruotsalaisen Bonnier Booksin omistukseen lokakuussa 2015 ja on sen jälkeen jatkanut toimintaansa itsenäisesti kirjanystävien kohtaamispaikkana.

Akateemisen verkkosivustoja on ajan saatossa uudistettu useamman kerran, viimeksi lokakuussa 2021. Samalla kirjojen koti uudistui myös brändimuutoksen myötä, kun visuaalista ilmettä ja logoja uudistettiin. Muutoksien myötä Akateeminen haluaa palvella asiakkaitaan ja yhteistyökumppaneitaan entistä paremmin.

Alvar Renqvist ja Gösta Branders perustivat Akateemisen Kirjakaupan vuonna 1893. Heti alusta lähtien he halusivat tehdä siitä kirjakaupan, jossa kirjanystävät kohtaavat toisensa korkeatasoisen palvelun ja uusimman kirjallisuuden parissa.

Ensiluokkaisen asiakaspalvelun merkitys on ollut Akateemiselle aina tärkeää, ja vaatimukset henkilöstölle olivat alusta alkaen korkeat. Myyjän kuului tuntea niin kirjat kuin ihmisetkin ja oivaltaa mitä teosta asiakas mahtaa tarkoittaa ainoan vihjeen ollessa päähenkilön äidin nimi. Kanta-asiakkaille valikoitui usein omat luottomyyjät, jotka tiesivät millaisesta kirjallisuudesta asiakas pitää – ja joskus muistivat jopa asiakasta paremmin, mitä kirjoja kotoa jo löytyy.

Myyjien heterogeenisyyttä ja sivistystä on vaalittu. Akateemista 1980-luvun johtaneen Jorma Kaimion mukaan henkilökunnan tuli olla kuin mikrokosmos myymälän ulkopuolisesta maailmasta, pysyä ajassa mukana ja luoda kirjakaupasta tunnelmallinen kulttuurilaitos, ei pelkkä kirjojen valintamyymälä. Suvaitsevaisuus, moniarvoisuus ja sananvapaus ovat aina olleet Akateemiselle tärkeitä arvoja. Kirjoja tai kirjailijoita ei ole sensuroitu, ja kiinnostavat puheenaiheet on pidetty rohkeasti esillä, vaikka monipuolinen tarjonta on aiheuttanut välillä kriittistäkin asiakaspalautetta.

Akateeminen Kirjakauppa muutti tavaratalon tiloista uuteen Alvar Aallon suunnittelemaan Kirjataloon lokakuussa 1969.

Maan kuratoiduin ja laajin kirjavalikoima on aina kuvastanut Akateemista Kirjakauppaa, ja erityisesti ruotsinkielisen kirjallisuuden tarjoajana Akateeminen on Suomessa ylivoimainen.

Uusi, moderni Kirjatalo 1969

Akateeminen Kirjakauppa on ajanmukainen ja haluaa jatkossakin innostaa lukemaan sekä omalla esimerkillään vaikuttaa kirjallisuuden arvostuksen lisäämiseen tarjoten laajan tuotevalikoiman, ensiluokkaisen osaavaa asiakaspalvelua ja kirjasuosituksia.

Akateemisen historia vuosikymmeneltä toiselle

1890-1930-luku

Otavan toimitusjohtaja Alvar Renqvist (nyk. Reenpää) ja kirjakauppias Gösta Branders perustivat Akateemisen Kirjakaupan vuonna 1893. Kirjakauppa avasi ovensa 18. heinäkuuta 1893 osoitteessa Aleksanterinkatu 9. Vuonna 1897 Alvar Renqvist myi osakkeensa Gösta Brandersille, josta tuli Akateemisen toimitusjohtaja.

Branders oli matkustanut ympäri Eurooppaa ja tutustunut työmatkoillaan mantereella sijaitseviin kirjakauppoihin. Hänellä oli selkeä visio Akateemisen tulevaisuudesta. Branders piti ensimmäistä myymälää liian pienenä, jonka seurauksena kirjakauppa muutti muutamaan eri osoitteeseen Aleksanterinkadulla ennen kuin Stockmann AB osti Akateemisen Kirjakaupan vuonna 1930.

Lokakuussa 1930 Akateeminen muutti Aleksanterinkatu 52:ssa sijaitsevaan Stockmannin tavarataloon. Stockmannin toimitusjohtaja Arthur Söderholm toimi myös kirjakaupan johtajana. Väinö Luoma nimitettiin Akateemisen johtajaksi vuonna 1938.

1940-luku: Akateeminen sodan aikana

Toisen maailmansodan aikana kirjoja ei säännöstelty, jonka takia kirjojen myynti oli nousussa. Vuosina 1940 – 1944 kirjakaupan myynnin arvioidaan kasvaneen 190 %. Kotimaiset kirjailijat, kuten Mika Waltari, Erkki Palolampi, Toivo Pekkanen, Iiris Uurto ja Martti Merenma olivat todella suosittuja, ja heidän kirjojaan luettiin sekä kotona että rintamalla.

Akateemisen näyteikkunoita hajotettiin useita kertoja jatkosodan aikana, ja vuonna 1944 asennetut ikkunat korvattiiin uusilla näyteikkunoilla vasta kuusi vuotta myöhemmin. Akateemisen henkilökunta neuloi vapaa-ajallaan sukkia ja huiveja sotilaille.

Akateeminen fuusioitui OY Stockmann AB:n kanssa ja konttoripäällikkö Reino Husso siirtyi Akateemisen johtajaksi vuonna 1954.

1960-luku

Suomi kansainvälistyi nopeasti 1960-luvulla, ja tämä näkyi myös Akateemisen monipuolisessa valikoimassa. Kirjakaupan kansainvälistä osastoa, erityisesti englanninkielistä, laajennettiin. Alvar Aallon suunnitteleman Kirjatalon räjäytystyöt alkoivat vuonna 1966.

Syksyllä 1969 Akateeminen muutti nykyiseen osoitteeseensa Stockmannia ja Svenska Teaternia vastapäätä. Akateemisen henkilökunta tarjoutui auttamaan muutossa, joka sujui nopeasti yhden viikonlopun aikana. Jopa 6000 laatikkoa kirjoja siirrettiin vanhasta myymälästä uusiin tiloihin. Kirjakauppa oli suljettuna vain yhden päivän, lauantaina 13.10.1969, ja seuraavana maanantaina juhlittiin myymälän avajaisia.  

Kirjatalosta tuli hetkessä nähtävyys myös sen arkkitehtuurin takia. Alvar Aallon suunnittelemassa rakennuksessa on käytetty marmoria ja kuparia päämateriaaleina. Kattoikkunoiden prisma päästää rakennukseen luonnonvaloa ja muodostaa siten myös luonnollisen kohtaamispaikan.

Kirjatalosta tuli hetkessä nähtävyys myös sen arkkitehtuurin takia. Alvar Aallon suunnittelemassa rakennuksessa on käytetty marmoria ja kuparia päämateriaaleina. Kattoikkunoiden prisma päästää rakennukseen luonnonvaloa ja muodostaa siten myös luonnollisen kohtaamispaikan.

1970-luku

Akateemisen suositut kirjailijahaastattelut alkoivat jo syksyllä 1970. Kohtaamispaikan ensimmäinen vieras oli Arvo ”Poika” Tuominen. Ekonomi Heimo Salovaarasta tuli Akateemisen Kirjakaupan johtaja.


1980-luku

Akateeminen avasi 1980-luvulla myymälöitä Turkuun, Tampereelle ja Jyväskylään. Vuonna 1989 avattiin historiallinen kahvila Kirjatalon entisen puhelinkeskuksen paikalle. Café Aalto on siitä lähtien toiminut perheyrityksenä, nyt jo toisessa sukupolvessa.

Akateemisen Kirjakaupan johtajaksi nimitettiin dosentti Jorma Kaimio. Kaimion aloitteesta järjestettiin vuonna 1989 ensimmäisen kerran Kirjojen yö -tapahtuma. Konsepti oli suuri menestys, ja sitä on jatkettu siitä lähtien.

1990-luku

Ekonomi Doris Stockmann nimitettiin Akateemisen Kirjakaupan johtajaksi. Akateeminen Kirjakauppa avasi myymälän Tapiolaan.

Vuonna 1993 Akateeminen Kirjakauppa täytti 100 vuotta. Akateemisen juhlavuotta juhlistettiin muun muassa juhlateoksen julkaisemisella ja Floran päivänä suurella kutsuvierastilaisuudella kirjakaupan tiloissa.

Akateeminen aloitti yritysasiakkaiden tilauspalvelun internetissä vuonna 1994. Elokuussa 1996 Akateeminen Kirjakauppa avasi 10. myymälänsä Kuopioon.

Vuonna 1997 Akateeminen avasi ensimmäisen oman verkkosivustonsa, jonka jälkeen oli luontevaa siirtyä myös palvelemaan yksityisasiakkaita verkossa. Myöhemmin samana vuonna päätettiin luopua muualla kuin tavaratalopaikkakunnilla sijaitsevista Akateemisen Kirjakaupan paikallismyymälöistä. Joensuun, Jyväskylän, Kuopion, Lappeenrannan, Oulun ja Vaasan myymälät siirtyivät Suomalaiselle Kirjakaupalle tammikuussa 1998.

Stig-Björn Nyberg nimitettiin Akateemisen Kirjakaupan johtajaksi vuonna 1998. Seuraavana vuonna Helsingin keskustan Akateemisen Kirjakaupan pohjakerros avattiin yleisölle laajennettuna ja täysin uudistettuna.

2000-luku

Akateemisen täysin uudistettu verkkokauppa avattiin loka-marraskuun vaihteessa 2006. Tuotevalikoima kasvoi aiempaan verrattuna jopa kymmenkertaiseksi.

2010-luku

Filosofian lisensiaatti Annamari Arrakoski-Engardt nimitettiin Akateemisen Kirjakaupan johtajaksi vuonna 2010. Tuotevalikoima kasvoi 2010-luvun alussa jopa yli 10 miljoonaan kirjaan. Vuonna 2013 juhlistettiin Akateemisen 120-vuotispäivää kutsuvierastilaisuudella ja juhlavuoden omalla tuotesarjalla. Helsingin Kirjatalon katutason myymälämiljöö uudistui Alvar Aallon alkuperäisen suunnitelman hengessä. Kirjatalon lastenosasto uudistui vuonna 2014.

Bonnier Books osti Akateemisen Kirjakaupan vuonna 2015. Uusi akateeminen.com avattiin lokakuussa 2015. 

2020-luku

Akateemisen visuaalinen ilme, logo ja verkkosivusto akateeminen.com uudistettiin lokakuussa 2021.

Marjo Tuomikoski nimitettiin yhtiön toimitusjohtajaksi tammikuussa 2023. 

Magnus Brundin toimii Akateemisen hallituksen puheenjohtajana. 

Lähteet:

Stockmann-museo

Hirn, Yrjö (1943). Akateeminen Kirjakauppa 1893–1943. Luku Suomen sivistyshistoriaa. Helsinki: Akateeminen Kirjakauppa.

Akateeminen Kirjakauppa (1993). Kohtaamispaikkana Akateeminen. Ensimmäiset sata vuotta. Helsinki: Akateeminen Kirjakauppa.

Kuisma, Finnilä, Keskisarja, Sarantola-Weiss (2012). Hulluja päiviä, Huikeita vuosia. Stockmann 1862–2012. Helsinki: Siltala.